Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vérfarkas mítoszok

Vérfarkas-, farkasember legendák

A vérfarkas olyan ember, aki alakját időnként farkassá, vagy farkasszerűvé változtatja, szándékoltan, vagy átok hatására. A hiedelem szerint gyilkosok és emberhússal élnek.

A legenda elindulása a sötét középkorba vész.

Kialakulását több tényező formálta:

1. Valós farkas támadások (a megtalált emberi maradványok rémisztő-, horrorisztikus következtetésekhez vezettek…)

2. Lycantrópia (az elmebetegség egy különleges változata, mikoris a beteg egy adott állatnak - például farkasnak - képzeli magát, de úgy is viselkedik)

3.    Az emberi fantázia és félelem (ahol nem élnek farkasok a közelben ott ezt a szerepet más tölti be: Dél-Amerikában jaguárember, Afrikában leopárdember, krokodilember, Indiában tigrisember… stb.)

4. Sorozatgyilkosságok, melyekhez kannibalizmus és farkasszerű viselkedés társult, melyet a vádlottak be is vallottak.

Rendelj magadnak Saját, titkos kézjegyet, sygillumot a 3. oldalon! : http://vampir_verfarkas.isgreat.org/

A  farkasemberek  a középkori közhiedelemben:

1. Alakváltoztatástatásra képes emberek, melyek farkassá változva embereket, esetleg vámpírokat támadnak meg.

2. Legtevékenyebbek a karácsonyt követő 12 éjszaka, mikor a halottak állítólag a földön bolyonganak (innen eredhet a vámpír-vérfarkas ellentét).

3. A farkasemberként elszenvedett sérüléseik visszaváltozásuk után megmaradnak!

4. Ha farkas alakban megölik őket, emberként is meghalnak.

5. Marás útján másra is átterjed, aki az első holdtöltekor változik át először…

6. Átok hatására is kialakulhat.

7. Emberi alakban farkasbundájuk befelé volt fordítva.

8. Megölése ezüst lövedékkel lehetséges.

farkasember-626

 

Vérfarkas-, farkasember történetek

  • A legismertebb történet 1558-ban, Franciaországban, egy vadásszal esett meg Auvergne-ben. Történet szerint emberünk egy farkassal verekedve levágta annak egyik mellső lábát, amit iszákjába tett. Később illusztrációként elmeséléséhez, meg akarta azt mutatni egy nemesembernek. Ekkorra azonban az már női kézzé változott. A nemes felismerte a kézen lévő aranygyűrűt… a feleségéé volt. Az asszonyhoz rohant, aki a konyhában sérült kezét csavarta rongyba… Még aznap máglyán végezte.
  • A Köln közelében élő Peter Stubbe azzal dicsekedett, hogy az ördög olyan varázsövet adott neki, amit ha visel, vérengző farkassá tudja formálni magát. Két terhes nő és 13 gyermek megölésében és megevésében bűnösnek találták, kerékbe törték, levágták a fejét, testét elégették 1589-ben   Az 1570-es években, Franciaországban, Dole- ban tevékenykedett egy remete sorozatgyilkos Gilles Garnier. Otthonról elcsavargott gyerekeket ölt- és evett meg… a szemtanúk állítása szerint farkasember formájában. Elfogása után beismerte tettét, ítélete máglyahalál. 1573 januárjában elevenen elégették.
  • 1598-ban Franciaországban, Caude közelében egy széttépett fiú hullájára találtak, amin 2 farkas lakmározott. A nép láttán a farkasok menekülőre fogták, de kergetni kezdték őket… Az erdőben nyomukat vesztették, de az egyik csalitos részen rátaláltak a rusnya kinézetű, szakállas Jacques Rollet-re, aki még mindig a fiú húsából lakmározott. Mivel hibbant elmebeteg volt, bezárásra ítélték és élete hátralevő részét bolondok házában töltötte.
  • 1692, Jurgensburg. Egy Thiess nevű paraszt, állítása szerint évente 3 alkalommal: Pünkösd-, Szent János-, valamint Szent Luca éjszakáján farkassá változik, csatlakozik más farkasemberekhez, hogy együtt induljanak a pokolba. Küldetésük, hogy megküzdjenek a jövő év terméséért az ördögökkel és a mágusokkal.
  • 1603-ban Bordeaux-ban bíróság elé állítják Jean Grenier-t. Az elmebeteg 14 éves pásztorfiú váltig azt bizonygatta, hogy az erdő ura adott neki egy kenőcsöt és egy farkasbőrt, melyekkel farkassá tudja változtatni magát. Hiába ismerte be, hogy megevett gyerekeket, beszámíthatatlannak ítélték és kolostorba záratták.